Connect with us

Lajme

Kreu i BFI-së, Shaqir Fetai me mesazh për Kurban Bajramin

Kreu i BFI-së, Shaqir Fetai ka uruar qytetarët me rastin e Kurban Bajramit.

MESAZHI I FESTËS SË KURBAN BAJRAMIT NGA REISUL ULEMA H.HFZ. SHAQIR EF. FETAI
Bismillah…
لَنْ يَنَالَ اللّٰهَ لُحُومُهَا وَلَا دِمَٓاؤُ۬هَا وَلٰكِنْ يَنَالُهُ التَّقْوٰى مِنْكُمْؕ كَذٰلِكَ سَخَّرَهَا لَكُمْ لِتُكَبِّرُوا اللّٰهَ عَلٰى مَا هَدٰيكُمْؕ وَبَشِّرِ الْمُحْسِنٖينَ
Te Allahu nuk arrin as mishi i tyre as gjaku i tyre, por te Ai arrin vepra e mirë – e bërë nga ju, kështu Ai – ua ka nënshtruar juve ato, për ta madhëruar ju Allahun, që ju ka udhëzuar (në rrugën e drejtë). Dhe, sihariqoji bamirësit! (Sureja el- Haxh, Ajeti: 37)
Të nderuar besimtarë,
Vëllezër e motra!
Jemi në vigjile të Festës së madhe të Kurban Bajramit, festë kjo që në vete ngërthen tri ngjarje të rëndësishme që drejtuan botën drejt rrugëtimit të drejtë të njerëzimit: Në këto ditë përfundoi shpallja e Kura’anit Famëlartë, me të cilin njëherë e përgjithmonë u dhanë konceptet hyjnore mbi Zotin, njeriun dhe shoqërinë; në këto ditë kryhet kushti i pestë Haxhi në Mekken fisnike, në Qa’be, Arafat, Mine, Muzdelife dhe shumë obligime tjera; pjestarët e Islamit në të gjithë botën kryejnë obligimin e therrjes së kurbanëve duke u inspiruar nga Ibrahimi a.s. dhe Muhamedi a.s.
Të gjitha këto porosi hyjnore nga i Madhi Zot i japin vlerë të lartë festës së madhe të Kurban Bajramit.
Andaj, kjo festë paraqet lidhshmëri me Zotin e Plotfuqishëm, përkushtim ndaj porosive të tij, edukim i shpirtit për sakrificë në vepra të mira, vetëdije për njeriun si vepër më madhore e Zotit, inspirim dhe gatishmëri për ngritjen e jetës, vlerave, humanitetit, barazisë, paqës, tolarancës në mes njerëzve.
Kjo festë e madhe e Kurban Bajramit i flet njeriut bashkëkohorë që krahas zhvillimit në sfera të ndryshme, t’i kthehet shpirtit, moralit, familjes së shëndoshë, shoqërisë fisnike që do të kontribuojë në afrimin në mes kombeve, në ndihmën në mes njerëzve, në ndaljen e vrasjeve, mbytjeve, luftrave, masakrave, gjenocideve, dhe evitimin e anomalive të rrezikshme që rrënojnë moralin njerëzor.
Festa e Kurban Bajramit simbolizon devotshmërinë e nivelit të lartë. Ajo na mëson të duam dhe t’i shërbejmë njëri tjetrit, të duam vetveten, familjen dhe njeriun e në veçanti të duam vendin ku jemi lindur duke mos e shkretuar atë duke migruar në vende të ndryshme të botës.
Mesazhi i Kurban Bajramit na mëson që ne t’i qasemi jetës në vendin e nënave ku na kanë lindur, sepse ky vend ndjen dhimbje kur ia kthen shpinën, ç’do kush në vendin ku jeton dhe vepron ka obligim të ngritjes së punës së tij, zhvillimit të vendit të tij, për të ngritur një shoqëri ku fëmijët tanë do të jetojnë të lumtur.
Mu për këtë, festa e Kurban Bajramit me të gjitha vlerat dhe elementet e saja ritualistike tregon konceptin e ngritjeve të shoqërive duke na mësuar se nuk ka vepra madhore pa sakrifica madhore dhe se ndihma e Zotit intervenon atëherë kur me përkushtimin më të madh japim gjithçka nga vetja, sinqeritetin, angazhimin, dijen, për një të ardhme më të mirë.
BESIMTARË TË NDERUAR,
Le të jetë kjo festë inspirim i gëzimit tonë, afërsisë me njëri tjetrin, evitim i ngatërresave në mes veti, shtrirja e dorës së pajtimit çdo njërit. Bëhu shërbyes i të varfërit, skamnorit, invalidit, të pa aftit, tregoju çdokujt se paqeja është mbi gjjthçka, përhapni në mes njerëzve dashurinë, respektin, kultivoni të mirën, mëshirën, buzëqeshjen dhe ndihmën në mes veti, sepse i Madhi Zot në Kur’anin Famëlartë na drejtohet duke na thënë:
وَتَعَاوَنُوا عَلَى الْبِرِّ وَالتَّقْوٰىࣘ وَلَا تَعَاوَنُوا عَلَى الْاِثْمِ وَالْعُدْوَانِࣘ وَاتَّقُوا اللّٰهَؕ اِنَّ اللّٰهَ شَدٖيدُ الْعِقَابِ
“Ndihmoni njëri-tjetrit në punë të mira dhe në të ruajturit nga të këqijat, dhe mos ndihmoni në mëkate dhe armiqësi! Dhe druajuni Perëndisë! Se, Perëndia, dënon ashpër.” (Sureja el-Maide, Ajeti: 2)
Në fund, kam nderë të veçantë që në emër të BFI e RMV – së, të gjith besimtarëve në vend dhe jasht vendit t’ju shprehi urimet më të përzemërta me rastin e festës së madhe të Kurban Bajramit, duke ju lutur Allahut Fuqiplotë që t’i pranojë lutjet tona, bamirësitë tona, kurbanët tanë, haxhin e të gjithë haxhilerëve që po kryejnë haxhin në vendet e shenjta, të gjitha ibadet tona të cilat i bëjmë në këtë festë të madhe.
Urime dhe me hajr na qoftë festa e Kurban Bajramit.
Allahu ju bekoftë!
Esselamu alejkum ve rahmetullahi Teala ve berekatuhu!
Paqeja, mëshira dhe begatitë e të Madhit Zot qofshin mbi ju!
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lajme

Gjashtë punëtorë nga Nepali e lënë punën pa paralajmërim, pronarët nga Maqedonia ankohen në polici

Dukuria e shtetasve të Nepalit të punësohen në Maqedoninë e Veriut, duket se po bëhet gjithnjë dhe më prezente. Edhe pse disa prej tyre zënë vend të mirë në kompanitë e vendit, sërish zgjedhin të ikin.

Dy raste janë paraqitur vetëm dje në Polici, ku dy pronarë të kompanive të vendit kanë denoncuar se të punësuarit e tyre nga Nepali nuk janë paraqitur në punë dhe se kanë lëshuar vendbanimin, duke mos i paralajmëruar dhe pa ua kumtuar motivet.

Rasti i parë është paraqitur në Stacionin policor në Shën Nikollë, nga V.M.(34) nga Shën Nikolla, pronar i një kompanie private. Ai denoncoi në polici se 5 punëtorë të tij nga Nepali, me qëndrim të përkohshëm në Shën Nikollë, të moshës 27 – 38-vjeçare e kanë lëshuar vendin.

Rasti i dytë është paraqitur në Berovë, nga D.V.(44) nga Berova, udhëheqës në kompani private në Pehçevë.

Ai denoncoi në polici se 38-vjeçari nga Nepali, i punësuar te ai, e ka lëshuar vendin ku ka qenë duke qëndruar.

Continue Reading

Lajme

A do të vazhdojë Fatmir Bytyqi të jetë pjesë e LSDM-së?

I ftuar në Daily Click në TV21 është Fatmir Bytyqi nga LSDM nga ku foli nëse do të mbetet pjesë e LSDM-së ose do të ketë një rrugë tjetër që do të ndjekë, përcjell TV21. Bytyqi tha se pjesë e politikës është bërë për shkak të bindjeve ideologjike dhe siç thotë, nëse do të kishte ndonjë lëvizje që që jeton më mirë ideologjia social demokrate do ta mendonte por siç tha, Fatmir Bytyqi mbetet në LSDM.

“Unë në politikë kam hy për shkak te bindjeve ideologjike dhe vlerave që i takojnë LSDM-së. Po qe së në skenën politike do të kishte lëvizje tjetër që do të dëshmonte se ideologjia socialdemokrate jeton shumë më mirë se sa këtu ku është, ndoshta do e mendoja por ajo nuk është rast kështu që, Fatmir Bytyqi ngelet në LSDM”, tha Bytyqi.

Continue Reading

Lajme

Dimra pa borë, vera deri në 50 gradë, si do të jetë klima në Maqedoni në vitin 2080?

Temperaturat e larta dhe nxehtësia që ndjejmë si pasojë e ndryshimeve klimatike nuk do të ulen. Dimrat në Maqedoni dhe në vendet përreth do të jenë më të ngrohtë dhe rrallë do të bjerë borë, ndërsa valët e të nxehtit do të zgjasin më shumë me temperatura gati 50 gradë Celsius, raporton 360 Gradë, transmeton Portalb.mk.

Këto janë parashikimet e shkencëtarëve me ndikim që merren me ndryshimet klimatike. Njëri prej tyre, Matthew Fitzpatrick, profesor në Qendrën për Studime Mjedisore në Universitetin e Maryland, SHBA, krijoi një hartë interaktive duke përdorur të dhënat nga Paneli Ndërqeveritar për Ndryshimet Klimatike (IPPC).

Ai tregon edhe Maqedoninë, gjegjësisht kryeqytetin Shkupin dhe jep një parashikim se si do të jetë klima në më pak se gjashtëdhjetë vjet. Temperatura në Shkup në vitin 2080 gjatë periudhës së verës pritet të jetë 7,5 gradë më e lartë se ajo aktuale në vitin 2024. Do të jetë më thatë, pasi lagështia pritet të ulet me 12.4 përqind.

Edhe dimrat do të jenë më të ngrohtë, ndaj parashikohet të rriten me 4.7 gradë në krahasim me ato aktual në atë periudhë të vitit. Supozohet se në kushte të tilla nuk mund të priten reshje bore, ndërsa si faktor shtesë tregohet se lagështia e ajrit në muajt e dimrit do të jetë më e ulët se ajo aktuale për 1.7 përqind.

Hartën interaktive mund ta shihni në këtë link “Future Urban Climates”.

Fitzpatrick thotë se si rezultat i ndryshimeve klimatike, qytetet në hemisferën veriore do të kenë një klimë të ngjashme në pesëdhjetë deri në gjashtëdhjetë vjet me atë që kanë tani qytetet në jug.

Kështu për shembull, supozohet se nën ndikimin e ngrohjes globale, banorët e Oslos në Norvegji do të duhet të përshtaten me motin sepse temperaturat atje do të jenë të ngjashme me ato në Kroaci sot. Vjena do të ketë një klimë si Firence apo Genova, Londra do të jetë e nxehtë si Bordeaux dhe Miami si Abu Arish në Arabinë Saudite.

E dhënë e brendshme është se në krijimin e hartës interaktive “Future Urban Climates” merr pjesë edhe Teofil Nakov nga Maqedoia, i cili pas përfundimit të studimeve për biokimi në Universitetin Shën Kirili dhe Metodi në Shkup niset për në SHBA, ku doktoroi në biologji në Universitetin e Austin, Teksas.

Për simulimin e hartës interaktive u mblodhën të dhëna nga më shumë se 40,000 qytete dhe mbi 5,000 rajone.

Kujtojmë se këto ditë, në Maqedoninë e Veriut, temperaturat maksimale kanë arriur deri në 43 gradë celsius.

Continue Reading

TË FUNDIT

Lajme10 hours ago

Gjashtë punëtorë nga Nepali e lënë punën pa paralajmërim, pronarët nga Maqedonia ankohen në polici

Dukuria e shtetasve të Nepalit të punësohen në Maqedoninë e Veriut, duket se po bëhet gjithnjë dhe më prezente. Edhe...

Lajme10 hours ago

A do të vazhdojë Fatmir Bytyqi të jetë pjesë e LSDM-së?

I ftuar në Daily Click në TV21 është Fatmir Bytyqi nga LSDM nga ku foli nëse do të mbetet pjesë...

Lajme10 hours ago

Dimra pa borë, vera deri në 50 gradë, si do të jetë klima në Maqedoni në vitin 2080?

Temperaturat e larta dhe nxehtësia që ndjejmë si pasojë e ndryshimeve klimatike nuk do të ulen. Dimrat në Maqedoni dhe...

Lajme10 hours ago

Vrasja e policit serb nga 33-vjeçari kosovar, reagon Aleksandër Vuçiq

Presidenti serb Aleksandër Vuçiq ka reaguar për ngjarjen e ndodhur në qytetin e Loznicës, ku sipas autoriteteve të Beogradit 33-vjeçari...

Lajme10 hours ago

LSDM: Të shtëna të reja në Çair, me VMRO-në rrugët janë bërë të pasigurta për qytetarët

LSDM sot ka reaguar në lidhje me plagosjen e një 31-vjeçarit mbrëmë më Çair të Shkupit. Nga atje thonë se...

Lajme10 hours ago

Përleshja me armë në Çair, policia jep detajet

Një tridhjetë e një vjeçar nga Shkupi (D. B.) është plagosur në shkëmbimin e zjarrit të mbrëmshëm në Çair të...

Lajme1 day ago

Paralajmëroi burgosjen e Vuçiqit nëse hyn në Kosovë pa leje, deklarohet Sveçla

Ministri i Brendshëm, Xhelal Sveçla ka folur për deklaratën e tij se nëse Vuçiq tenton të futet pa leje në...

Lajme1 day ago

Ngritet kallëzim penal ndaj 36-vjeçarit për tentim vrasje ndaj kryetarit të komunës së Haraçinës, Ridvan Ibraimit

MPB njofton se SPB Shkup ka zbardhur ngjarjen penale nga 01.04.2024 në fshatin Aracinovë, rajoni i Shkupit, kur u raportua...

Lajme1 day ago

5.601 persona kanë hequr dorë nga nënshtetësia e RMV-së në pesë vitet e fundit

Vende të ndryshme kanë rregulla të ndryshme për marrjen e shtetësisë. Disa lejojnë mbajtjen e dy ose tre pasaportave, e...

Lajme1 day ago

Qeveria ka emëruar disa drejtorë, ja emrat

Qeveria e Republikës së Maqedonisë së Veriut dje në seancën e gjashtë ka marrë disa vendime për emërimin e disa...

Trending