Google ka krijuar “rrjetin më të madh në botë për zbulimin e tërmetit”

0
107

Gjiganti i teknologjisë njoftoi se funksionaliteti i ri shkon drejtpërdrejt këtë javë, duke lidhur miliona telefona inteligjentë së bashku për të formuar sistemin e paralajmërimeve të tërmetit Android.

“Duke filluar nga sot, telefoni juaj Android mund të jetë pjesë e sistemit të paralajmërimeve të tërmetit Android, kudo që jetoni në botë”, shkroi Marc Stogaitis, inxhinier kryesor i softuerit në Android, të martën në një postim, transmeton lajmi.net.

“Kjo do të thotë që telefoni juaj Android mund të jetë një mini sizmometër, duke bashkuar miliona telefona të tjerë Android atje për të formuar rrjetin më të madh në botë për zbulimin e tërmetit”.

Ajo funksionon duke përdorur përshpejtuesit, një pajisje e vogël që gjendet në të gjithë telefonat inteligjentë që kuptojnë lëvizjen dhe shpejtësinë në mënyrë që të gjurmojnë orientimin e pajisjes.

Rrjeti kalibron nxituesit e një telefoni për të zbuluar sinjalet e hershme që tregojnë se një tërmet mund të ndodhë.

Nëse një telefon zbulon një tërmet, ai dërgon një sinjal në një server të Google, së bashku me vendndodhjen e pajisjes kur ndodhi lëkundja.

Duke kombinuar sinjale të shumta, rrjeti mund të analizojë ashpërsinë e një tërmeti dhe të dërgojë njoftime në telefonat në zonat që mund të preken, duke u dhënë njerëzve disa sekonda paralajmërim që të arrijnë vetë në siguri nëse është e nevojshme.

Një bazë e tillë përdoruese e gjerë i lejoi Google të mohonte procesin e kushtueshëm dhe që kërkon kohë të instalimit të një rrjeti tokësor të sizmometrave.