Intervista/ Flet konsulli serb në Ohër, Filev: Me “Ballkanin e Hapur” do të bëjmë bum ekonomik, si Beneluksi ballkanik

0
72

Perspektiva, thotë diplomati i ri Filev, e shoh në projektin “Ballkani i Hapur”, sepse potenciali i të gjithë anëtarëve që nuk janë në BE, dhe ne aspirojmë bashkëpunim të përbashkët në të gjitha fushat, do ta kthejmë në një bum të suksesshëm ekonomik në të gjitha fushat. Sipas Filev, ky do të jetë Beneluksi i ri Ballkanik, i cili më vonë do të integrohet me të gjitha reformat e përfunduara dhe rritjen e lartë ekonomike, të përgatitur me kapitujt e plotësuar të kushteve për hyrje në Bashkimin EUropian.

Republika e Serbisë së fundi vendosi të hapë konsullatë në Ohër dhe nderoi diplomatin dhe biznesmenin e ri dhe ambicioz Mihajlo Filev, meritor për përhapjen e vlerave kulturore maqedonase, i cili njihet dhe njihet në mbarë botën si krijues i bizhuterive unike, familjes Filevi, pronarë të markës Perla të Ohrit. Filevi përveç titullit të mëparshëm të marrë nga qytetarë si ambasador i vlerave tradicionale maqedonase, u kurorëzua edhe me një titull të ri, ndaj tash e quajnë “Misho, konsulli ynë perlë”. Dashurinë për zanatin e ka filluar ta shfaqë qysh në rininë e hershme, duke parë të dashurit e tij duke bërë perlën e Ohrit, ndërsa gjerdanin e parë e ka bërë me duart e tij në moshën 17 vjeçare, me ndihmën e gjyshes Slavjanka Fileva. Tani, si konsull nderi i Serbisë, diplomati Filev, na kërkon që të hapim kufijtë për të gjitha llojet e bashkëpunimit dhe të ndërtojmë një të ardhme të përbashkët në Ballkan për brezat e ardhshëm, sepse vetëm kështu mund të kapërcehen të gjitha sfidat me të cilat përballemi.

Serbia ju ka emëruar Konsull Nderi në Ohër, detyrë që mbi të gjitha duhet të forcojë marrëdhëniet e mira miqësore, bashkëpunimin kulturor dhe ekonomik mes dy vendeve. Cili është hapi juaj i parë në këtë plan pasi të merrni stafetën e nderit?

Është nder i madh për mua që emërohem Konsull Nderi i Republikës së Serbisë në RSM, më saktësisht në Ohër dhe rajonin e Ohrit. Nuk është vetëm për mua një njohje personale, por për të gjithë rajonin, për potencialin tonë natyror, kulturor dhe të përgjithshëm që posedojmë. Për mua ky funksion është mbi të gjitha dashuri e madhe dhe përgjegjësi e madhe në realizimin e synimeve dhe projekteve tona, të cilat do të synojnë forcimin e marrëdhënieve vëllazërore sigurisht të vërtetuara ndër shekuj dhe vepra të popullit serb dhe maqedonas, duke shkrirë vlerat tona të përbashkëta kulturore. përmes shumë marrëdhënieve ekonomike, avancimit të të gjitha industrive dhe degëve të tregtisë në të gjitha fushat.

Është planifikuar të përfshihen disa komuna në rrethin tuaj konsullor. Cilat janë pritshmëritë në pjesën ekonomike të bashkëpunimit, duke qenë se mandati i konsullit të nderit fokusohet në zgjerimin e marrëdhënieve tregtare mes dy popujve, krahas ndihmës dhe mbrojtjes së qytetarëve të vendit të konsullit?

Konsulli i Nderit i Ohrit dhe rajonit të Ohrit mbulon komunat e Ohrit, Strugës, Dibrës, Kërçovës, Debrcës, Qendër Zhupës dhe Vevçanit. Synimi do të jenë të gjitha kapacitetet e këtij rajoni, së bashku me kryetarët e këtyre komunave, të gjithë qytetarët me idetë më të mira, së bashku të zhvillojmë një sërë projektesh me rëndësi socio-ekonomike të qytetarëve dhe në bashkëpunim me qeveritë e RMV dhe Republikën e Serbisë do të gjejmë mënyra për ta realizuar.

Ju trashëguat një biznes unik familjar, në Ohër me të drejtë thonë: ja ambasadori ynë… Shkëlqimi i perlës së Ohrit shkëlqeu dhe në mbarë botën, u bë një pikë referimi e njohur maqedonase. Sa zgjat kjo traditë në familjen tuaj?

Trajektorja ime nga rruga akademike lëviz dhe fillon me përfundimin e Fakultetit të Turizmit dhe Masterit. Më vonë zbulova se kisha aftësi dhe ambicie në diplomaci. Jam diplomuar në Fakultetin e Diplomacisë FON dhe master në diplomaci, por e gjitha filloi me traditën tonë familjare, sepse jam gjenerata e katërt prodhuese e markës më të njohur maqedonase dhe të Ohrit – perla dhe filigrani i Ohrit nga familja Filevi – 1928. Është ambasadori më i madh kulturor i Maqedonisë, i cili përmes produktit arriti në mbarë botën dhe bëri një promovim të madh të të gjitha vlerave tona kulturore dhe historike të njohura.

Perla e Ohrit thuhet se është bërë me dorë, nga perla e nënës që hiqet nga luspat e një lloji të veçantë peshqish që jetojnë vetëm në liqenin e Ohrit. Kush nga familja Filevi ka pasur fatin ta dijë sekretin, pra mjeshtërinë e perlës së Ohrit?

Perla e Ohrit është e vetmja perlë natyrale që prodhohet vetëm në Ohër dhe dallon nga të gjitha, sepse zanati është një sekret që vjen nga liqeni i Ohrit nga luspat e species endemike dordolec (albidus albornus alborela), prandaj Emri mbrojtës gjeografik është Ohër, kurse mbrojtja intelektuale industriale është produkti “perla”, i cili ndërkombëtarisht është i mbrojtur institucionalisht sipas elaboratit të Fakultetit Teknologjik Metalurgjik në Shkup. Por, sigurisht, mbi të gjitha, për t’u vërtetuar shkencërisht për perlën e Ohrit, kemi një histori të vërtetuar më parë përmes një sërë faktesh të arkivuara.

A i ruani legjendat sesi ai hir erdhi tek filistinët? Po të ndalesh te rrapi në Çarshinë e Ohrit, dëgjon histori dhe dëshmi të ndryshme, duke përfshirë edhe faktin se stërgjyshi juaj ka pasur një tavernë dhe e kanë quajtur “Serbia e Madhe”.

Gjithçka fillon në vitin 1917 gjatë Revolucionit të Tetorit në Rusi, kur fati rastësisht solli në Ohër emigrantin rus Jovan Subanoviç. Ai vjen në Ohër, takohet me stërgjyshin tim Nikolla Filev, i cili është pronar i kafenesë “Serbia e Madhe” afër rrapit të vjetër, u miqësuan dhe kështu në një moment, kur ishin në shëtitje me gjyshin tim Mihajlo Filev. , pas të cilit edhe unë jam pagëzuar, pa peshqit të kapur në shporta buzë liqenit dhe kështu kuptova se liqeni i Ohrit dhe liqeni Baikal janë të ngjashëm në florë dhe faunë dhe në formacion gjeologjik. Domethënë ishte mjeshtri që e dinte sekretin e bërjes së emulsionit dhe kështu u përpoq ta bënte, pati sukses, ndaj në shenjë mirënjohjeje për miqësinë ia kaloi gjyshit sekretin e zanatit të. duke bërë perla. Kështu filloi tradita 100-vjeçare e markës sonë më të famshme.

Në pjesën jozyrtare të samitit “Open Balkans”, disa të ftuar u njohën me teknikën e përgatitjes së perlës së Ohrit. Ministrja e Kulturës së Shqipërisë Elva Margariti dhe Zëvendëskryeministrja dhe Ministrja e Kulturës së Serbisë Maja Gojkovi ishin të mahnitur nga ajo bukuri, siç e dëshmojnë edhe shumë emra të tjerë të famshëm princeshash, aktoresh, këngëtaresh, të cilat ishin stolisur me shkëlqimin e perlës. nga bizhuteritë tuaja unike. I mbani mend emrat e disa prej tyre?

Si pjesë e Samitit të Open Balkans, pata nderin dhe mundësinë, si në shumë samite të kaluara, të fitoj besimin e Muzeut të Perlës së Ohrit për të bërë një prezantim në nivelin më të lartë, sipas shumë teknikave dhe aftësive unike në punimin e zanateve. , para një delegacioni të lartë të kryesuar nga zyrtarët më të lartë shtetërorë maqedonas së bashku me ministrin shqiptar të kulturës dhe ministrin serb. Arrita t’u bëj përshtypje dhe t’i prezantoj me veçantinë e markës sonë. Më pas erdhi samiti për Marrëveshjen e Paqes së Prespës, ku mirëprita edhe të gjitha delegacionet, si gjeneralin suprem turk, pastaj ministrin e jashtëm të Kroacisë, Gordan Grlic Radman, gjeneralin suprem grek. Tradita jonë shekullore është regjistruar nga shumë vizita të emrave të famshëm të tingullit në punishten tonë dhe nga shumë që morën bizhuteri si dhuratë, ata që na vizituan apo porositën. Lista është e madhe, shpresoj që dikush të mos e shqetësojë nëse nuk e përmend. Këtu, fillimisht do të them pothuajse të gjithë qytetarët nga të gjitha degët në Maqedoni, pasi produkti ynë e ka markën perla të Ohrit në çdo formë të bizhuterive. I përshëndes përzemërsisht, ata janë të gjithë ambasadorët tanë të perlës së Ohrit. Nga vizitorët e huaj mund të thuhet se të gjithë turistët që vizituan Ohrin, u njohën me teknikën dhe sollën si kujtim diçka për të kujtuar në vendet e tyre dhe përhapën historinë dhe historinë e perlës së Ohrit. Emra të njohur gjatë historisë janë mbretëresha serbe Maria, mbretëresha bullgare Joana Savojska, mbretëresha holandeze Juliana, mbretëresha daneze Margaret II, mbretëresha suedeze Sylvia dhe mbreti Gustav, të cilët personalisht vizituan shtëpinë tonë. Pastaj tenori botëror Jose Carreras, asi i tenisit botëror Novak Gjokoviç, pothuajse të gjithë kryeministrat dhe presidentët në periudhën 1970-1988 me protokollin jugosllav që perla e Ohrit i dha çdo shtetari të huaj që vizitoi Jugosllavinë dhe çdo burrë shteti jugosllav që shkoi. në një vizitë në një vend të huaj. Pas pavarësisë së Maqedonisë, shkëlqimi i perlave të një prej brendeve më të vjetra ringriti botën me produktet e saj dhe është sërish ambasadori më i njohur i kulturës maqedonase, të cilin të gjithë qytetarët dhe qeveritë ua dhurojnë edhe një herë miqve të tyre të dashur për shëndet, lumturi. , dashuri, respekt dhe kujtim të mirë për Maqedoninë.

Maqedonia bëri homazhe për konsujt që u bënë të famshëm në vend me kontributin dhe afirmimin e tyre në sport. Cilat janë prioritetet tuaja?

Maqedonia dhe Serbia janë kombe vëllazërore me dorë të fortë, por këtu ka vend të kalueshëm për duart e të gjitha kombeve të tjera vëllazërore në projektin e përbashkët për një të ardhme të ndritur në Ballkan dhe për të ardhmen e fëmijëve tanë. Perspektivën e shoh në projektin “Ballkani i Hapur” sepse potenciali i të gjithë anëtarëve që nuk janë në BE, por jemi aspirantë, me bashkëpunim të përbashkët në të gjitha fushat do ta kthejmë në një bum të suksesshëm ekonomik në të gjitha fushat. Do të jetë Beneluksi i ri Ballkanik, të cilin më vonë do ta integrojmë me të gjitha reformat e kryera dhe rritjen e lartë ekonomike, gati me kapitujt e plotësuar të kushteve për hyrje në Bashkimin Evropian.

Misioni i konsullit të nderit shpeshherë lidhet, mbi të gjitha, me përhapjen e vlerave kulturore dhe tradicionale të vendit që ai përmend, por për momentin është e pashmangshme një çështje politike që lidhet me integrimet evropiane të Maqedonisë dhe veton bullgare. Pas atij muri të lartë dhe të padepërtueshëm nga pala bullgare, a ka vend për një shpjegim të arsyeshëm pse duhet të vazhdojnë negociatat?

Maqedonia më në fund ka arritur te doreza e derës. Por çelësi është te vetoja bullgare. Absolutisht ky qëndrim për këtë çështje është mendimi im personal. Besoj se diplomatikisht, demokratikisht duhet të negociojmë dhe të arrijmë një marrëveshje siç i takon, karakteristikë e shoqërive të qytetëruara ku do të respektohen të gjitha të drejtat e njeriut dhe do të pranohen të gjitha vlerat dhe standardet evropiane, sepse Maqedonia dhe Bullgaria janë popuj të afërt, fqinjë dhe miq. . Ne nuk duhet të kthehemi në të kaluarën, e cila nuk do të kthehet kurrë. Problemet tona janë sot dhe nesër duhet të ndërtojmë një të ardhme të përbashkët për fëmijët tanë. Prandaj, të gjithë ne në Ballkan duhet të përqafojmë, të hapim kufijtë për çdo lloj bashkëpunimi, vetëm kështu do të jemi të gjithë fitues dhe së bashku do të neutralizojmë të gjitha sfidat me të cilat përballemi të gjithë.