Kreu i OBSH: Jo “nacionalizmit” të vaksinës së pritshme

Drejtori i Përgjithshëm i Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) Tedros Adhanom Ghebreyesus dënoi miratimin “nacionalist” të vaksinës së ardhshme të koronavirusit dhe bëri thirrje që vaksina të jetë një mjet i përgjithshëm, i zakonshëm që do t’i mundësojë njerëzimit të luftojë pandeminë COVID-19.

“Përvetësimi nacionalist i vaksinës nuk është i mirë. Ai nuk mund të na ndihmojë,” tha Ghebreyesus në një forum video për sigurinë në Aspen.

“Një konsensus global është i nevojshëm që vaksina të jetë një e mirë publike, dhe kjo si një detyrim politik,” nënvizoi ai.

Sipas tij, dhënia për të tjerët është një domosdoshmëri dhe të gjithë do të përfitojnë prej saj. “Nuk duhet të shihet si bamirësi, sepse kur bota shërohet dhe hapet, të gjithë do të përfitojë”.

“Rimëkëmbja më e shpejtë është një rikuperim i zakonshëm sepse jetojmë në një botë të globalizuar. Ekonomitë janë të lidhura në mënyrë të pandashme,” tha Ghebreyesus.

Dëmi i vogël

“Dëmi i shkaktuar nga COVID-19 mund të jetë më pak, nëse vendet që kanë fondet angazhohen për të,” nënvizoi kreu i OBSH.

Ekzistojnë 26 kandidatë për vaksina në faza të ndryshme të testimit, përfshirë gjashtë “në gjendje të mirë, në provat klinike”, konfirmoi Drejtori i Mjekësisë së Urgjencës së OBSH-së, Michael Ryan, duke shprehur shpresë të moderuar për sukses.

Kur një vaksinë vjen në “fazën e tretë”, nuk do të thotë: “Ne jemi pothuajse në shënjestër!”, shpjegoi ai si epidemiolog.

“’Faza e tretë’ do të thotë që për herë të parë, një vaksinë futet në popullatën e përgjithshme, duke u dhënë individëve të shëndetshëm, për të parë nëse ajo do t’i mbrojë ata nga një infeksion natyror,” shpjegoi ai.

Sidoqoftë, “nuk ka garanci që ndonjë prej këtyre gjashtë vaksinave do të na japë vetëm atë përgjigje, dhe me siguri do të kemi nevojë për më shumë vaksina deri sa të funksionojë,” tha Ryan.