SHBA dhe Kanadaja firmosin marrëveshjen për refuzimin e azilkërkuesve

0
55

SHBA dhe Kanadaja kanë arritur një marrëveshje për të refuzuar azilkërkuesit në pikat kufitare jozyrtare, thonë zyrtarët.

Një numër i madh emigrantësh kanë bërë kalime të paligjshme në rrugën Roxham në kufirin SHBA-Kanada.
Lëvizja mbyll një boshllëk të krijuar nga një marrëveshje azili e vitit 2004 me SHBA-në se ku migrantët duhet të bëjnë kërkesat e tyre për azil.

Si pjesë e marrëveshjes, Kanadaja tani do të krijojë gjithashtu një program të ri refugjatësh për 15,000 migrantë që ikin nga persekutimi dhe dhuna në Amerikën Jugore dhe Qendrore, thanë zyrtarë amerikanë.

Biden është në Otava, Kanada, për të folur për një sërë çështjesh ekonomike, tregtare dhe imigracioni me zotin Trudeau. Ai është planifikuar t’i drejtohet parlamentit të premten përpara se ai dhe zoti Trudeau të mbajnë një konferencë të përbashkët shtypi.

Siguria është e rëndë në kryeqytetin kombëtar të Kanadasë për vizitën presidenciale.

Marrëveshja e migracionit është planifikuar të shpallet përpara se Biden të kthehet në SHBA të premten në mbrëmje. Marrëveshja pritet të lejojë zyrtarët në të dy anët e kufirit të kthejnë azilkërkues të tillë që shkojnë në të dy drejtimet.

Pala amerikane ka parë gjithashtu një rritje të kalimeve të emigrantëve në Kanada. Masa është pjesë e përpjekjeve për të kufizuar fluksin e emigrantëve në Roxham Road, një vendkalim jozyrtar midis shtetit të Nju Jorkut dhe provincës së Quebec.