Connect with us

Lajme

Njësia Zgjedhore gjashtë peshon mbi 5 milionë euro – milioneri Thaçi vlen sa i gjithë “VLEN”-i

Njësia e gjashtë dhe e fundit zgjedhore, sikurse edhe pesë të tjerat, konsiston në njëzet mandate parlamentare, nga të cilët tetë mandate janë të rezervuara për Frontin Evropian të BDI-së dhe koalicionin “VLEN”, pastaj për tre deputetë të VMRO-DPMNE-së me koalicionin dhe një për deputetin e LSDM-së, shkruan Qendra për gazetari hulumtuese “SKUP – Maqedoni”.

Fronti evropian në këtë njësi zgjedhore “peshon” mbi 3.1 milionë euro – e nga deputetët milioner është Menduh Thaçi

Koalicioni i Frontit Evropian në krye me BDI-në dhe shtatë deputetët në përbërjen e re parlamentare për të cilët kemi të dhëna nga fletët anketuese kanë deklaruar pasuri në vlerë prej 3.108.197 euro. Në mesin e tyre, më shumë veçohet kreu i Partisë Demokratike të ShqiptarëveMenduh Thaçi, i cili ka deklaruar pasuri prej 1.230.000 euro, që e bën atë disa herë më të pasur se kolegët e tjerë. Pas Thaçit vjen deputeti Bejxhan Iljas, i cili ka deklaruar një pasuri prej 430.000 euro, ndërsa në TOP 3 deputetët më të pasur të Frontit Evropian u gjet edhe deputeti Ilir Demiri me pasuri prej 406.497 euro. Deputetja Rina Ajdari  ka deklaruar pasuri prej 353.089 euro, pas saj vjen kolegia Ilire Dauti me pasuri prej 297.000 euro, ndërsa deputeti dhe ish-kryeministri Тalat Xhaferi “peshon” 251.189 euro. Më i varfëri në mesin e deputetëve të koalicionit të BDI-së është kryetari i BDI-së, Аli Ahmeti , i cili për dallim nga të tjerët ka deklaruar pasuri prej 140.422 euro “modeste”.

Deputeti Sali Murati nuk gjendet në regjistrin online të Komisionit Shtetëror për Parandalimin e Korrupsionit (KSHPК) dhe për këtë arsye nuk është përfshirë në hulumtimin tonë.

Ali Ahmeti “më i varfëri” – por lidhet me skandale për sjellje korruptive

Afera “Magjar Telekom” në Maqedoni nuk përfundoi me një vendim gjyqësor, por në SHBA drejtorët hungarezë u shpallën fajtorë. Dëshmisë së ish-punonjësit të shërbimeve të inteligjencës Sllobodan Bogoevski se ish-kryeministri Vllado Buçkovski, si dhe zyrtarë të BDI-së, Ali AhmetiMusa Xhaferi dhe Abdulhalim Kasami kanë marrë ryshfet nga Telekomi, Buçkovski menjëherë i është përgjigjur se fjalët e Bogoevskit janë trillime, ndërsa nga BDI-ja thanë se dëshmia është konstruksion i ngjarjeve dhe rrethanave inekzistente, se është absolutisht e pavërtetë dhe se është në funksion të zgjedhjeve të ardhshme. Bogoevski tha se deklarata se ish-funksionarët e lartë dhe aktualë kanë marrë ryshfet prej 2,5 milionë euro nga “Magjar Telekom” është pranuar menjëherë nga gjykata kompetente në SHBA.

“Gjykimi përfundoi sepse të akuzuarit e pranuan fajësinë për dhënie ryshfeti ndaj politikanëve maqedonas, rasti u mbyll”, tha Sllobodan Bogoevski për SAKAMDAKAZAM.MK  pasi dje pasdite SEC (Komisioni Amerikan për Letrat me Vlerë) njoftoi se janë kanë rënë dakord me drejtorët hungarezë që të paguajnë gjobë për ryshfetin e dhënë.

Milioneri Menduh Thaçi i akuzuar në rastin “Titanik” – mori dënim me kusht

Deputeti më i pasur në njësinë e gjashtë zgjedhore, kryetari i PDSH-së, Menduh Thaçi ishte një nga të akuzuarit në lëndën e Prokurorisë Speciale Publike (PSP) “Titanik“ që kishte të bënte me marrëveshjen për votim për ankesat në favor të VMRO-DPMNE-së në zgjedhjet lokale të vitit 2013 në Strumicë.

Kështu, në vend të dy viteve burg, me aq sa kryetari i PDSH-së u dënua nga gjykata e shkallës të parë, Menduh Thaçi dhe katër ish-anëtarë të KSHZ-së (Bedredin Ibraimi, Aneta Stefanovska, Vllatko Sajkovski dhe Sasho Srcev), me ndryshimin e pjesshëm të aktgjykimit të Gjykatës Penale, dënohen ligjërisht me dënime me kusht prej dy vjetësh burgim nëse në katër vitet e ardhshme të vlefshmërisë ë aktgjykimit nuk kryejnë vepër të re. Të katër janë ndjekur për veprën penale të shkeljes së të drejtës së votës.

“VLEN” në njësinë e gjashtë zgjedhore vlen më shumë se 1.3 milion euro – vetëm Snopçe ka deklaruar pasuri prej më shumë se gjysmë milioni euro

Nga gjithsej tetë për pesë deputetët e koalicionit “VLEN” për të cilët kemi të dhëna kanë deklaruar një pasuri shumë më të “varfër” se rivali i tyre në bllokun shqiptar, BDI-ja, dhe atë në vlerë prej 1.374.434 euro.

Pasuri më të madhe në fletën e tij anketuese ka deklaruar deputeti Halil Snopçe, i cili “peshon“ 550.000 euro. Pas tij vjen kryetari i Lëvizjes BESA, Bilall Kasami me 351.961 euro, ndërsa pas tij, në pozitën e tretë në njësinë zgjedhore numër gjashtë ndodhet deputetja Мimoza Musa me 253.000 euro. Saranda Imeri Stafai ka deklaruar një pronë në vlerë prej 214.473 euro, ndërsa deputet me pasuri më të vogël është deputeti Bekim Qoku me një pasuri prej rreth 5.000 euro.

Për deputetët Fatmir Limani, Sadik Sulejmani, Imërlije Saliu – Fetai nuk kemi të dhëna për fletët e tyre anketuese në regjistrin online të KPSHK-së.

Dyshja e VMRO-DPMNE-së në njësinë e gjashtë zgjedhore “peshon” mbi gjysmë milioni euro

Në njësinë e gjashtë zgjedhore, VMRO-DPMNE-ja dhe koalicioni fituan tre mandate parlamentare, dy prej të cilave janë gra, Dafina Stojanovska dhe Valentina Marçevska, e për të cilat kemi të dhëna për fletët anketuese. Deputetja me stazh në Kuvendin e Maqedonisë, Dafina Stojanovska ka deklaruar pasuri në vlerë prej 321.235 euro, ndërsa kolegia e saj, Valentina Marçevska posedon pronë në vlerë prej 214.829 euro.

Për deputetin Aleksandar Veljanovski nuk kemi të dhëna për fletën e tij anketuese dhe vlerën e pasurisë së tij.

Vlera e përgjithshme e pasurisë së dy deputeteve të VMRO-DPMNE-së në njësinë e gjashtë zgjedhore është 536.064 euro.

Sllavjanka Petrovska ka deklaruar pronë me vlerë prej 180.000 euro

Ish-ministrja e mbrojtjes dhe deputetja aktuale në përbërjen e re parlamentare është deputetja e vetme e LSDM-së dhe koalicionit nga njësia e gjashtë zgjedhore. Petrovska në fletën anketuese ka deklaruar pronë në vlerë prej  180.199 euro.

Vlera e përgjithshme e pasurisë të deputetëve të njësisë së gjashtë zgjedhore është 5.198.894 euro. Më të pasurit janë deputetët e koalicioneve me më shumë anëtarë, Fronti Evropian i BDI-së (3,2 milionë euro) dhe ata të koalicionit “VLEN” (1,3 milionë euro). Pasuri më të madhe ka deklaruar kryetari i  PDSH-së si pjesë e Frontit EvropianMenduh Thaçi me mbi 1,2 milionë euro, që e bën atë disa herë më të pasur se pjesa tjetër e deputetëve për të cilët kemi të dhëna për vlerën e pronave nga fletët anketuese. Më i varfëri është deputeti Bekim Qoku me 5.000 euro. Mesatarisht, një deputet i njësisë së gjashtë zgjedhore posedon një pasuri prej 346.592 euro.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lajme

Gjashtë punëtorë nga Nepali e lënë punën pa paralajmërim, pronarët nga Maqedonia ankohen në polici

Dukuria e shtetasve të Nepalit të punësohen në Maqedoninë e Veriut, duket se po bëhet gjithnjë dhe më prezente. Edhe pse disa prej tyre zënë vend të mirë në kompanitë e vendit, sërish zgjedhin të ikin.

Dy raste janë paraqitur vetëm dje në Polici, ku dy pronarë të kompanive të vendit kanë denoncuar se të punësuarit e tyre nga Nepali nuk janë paraqitur në punë dhe se kanë lëshuar vendbanimin, duke mos i paralajmëruar dhe pa ua kumtuar motivet.

Rasti i parë është paraqitur në Stacionin policor në Shën Nikollë, nga V.M.(34) nga Shën Nikolla, pronar i një kompanie private. Ai denoncoi në polici se 5 punëtorë të tij nga Nepali, me qëndrim të përkohshëm në Shën Nikollë, të moshës 27 – 38-vjeçare e kanë lëshuar vendin.

Rasti i dytë është paraqitur në Berovë, nga D.V.(44) nga Berova, udhëheqës në kompani private në Pehçevë.

Ai denoncoi në polici se 38-vjeçari nga Nepali, i punësuar te ai, e ka lëshuar vendin ku ka qenë duke qëndruar.

Continue Reading

Lajme

A do të vazhdojë Fatmir Bytyqi të jetë pjesë e LSDM-së?

I ftuar në Daily Click në TV21 është Fatmir Bytyqi nga LSDM nga ku foli nëse do të mbetet pjesë e LSDM-së ose do të ketë një rrugë tjetër që do të ndjekë, përcjell TV21. Bytyqi tha se pjesë e politikës është bërë për shkak të bindjeve ideologjike dhe siç thotë, nëse do të kishte ndonjë lëvizje që që jeton më mirë ideologjia social demokrate do ta mendonte por siç tha, Fatmir Bytyqi mbetet në LSDM.

“Unë në politikë kam hy për shkak te bindjeve ideologjike dhe vlerave që i takojnë LSDM-së. Po qe së në skenën politike do të kishte lëvizje tjetër që do të dëshmonte se ideologjia socialdemokrate jeton shumë më mirë se sa këtu ku është, ndoshta do e mendoja por ajo nuk është rast kështu që, Fatmir Bytyqi ngelet në LSDM”, tha Bytyqi.

Continue Reading

Lajme

Dimra pa borë, vera deri në 50 gradë, si do të jetë klima në Maqedoni në vitin 2080?

Temperaturat e larta dhe nxehtësia që ndjejmë si pasojë e ndryshimeve klimatike nuk do të ulen. Dimrat në Maqedoni dhe në vendet përreth do të jenë më të ngrohtë dhe rrallë do të bjerë borë, ndërsa valët e të nxehtit do të zgjasin më shumë me temperatura gati 50 gradë Celsius, raporton 360 Gradë, transmeton Portalb.mk.

Këto janë parashikimet e shkencëtarëve me ndikim që merren me ndryshimet klimatike. Njëri prej tyre, Matthew Fitzpatrick, profesor në Qendrën për Studime Mjedisore në Universitetin e Maryland, SHBA, krijoi një hartë interaktive duke përdorur të dhënat nga Paneli Ndërqeveritar për Ndryshimet Klimatike (IPPC).

Ai tregon edhe Maqedoninë, gjegjësisht kryeqytetin Shkupin dhe jep një parashikim se si do të jetë klima në më pak se gjashtëdhjetë vjet. Temperatura në Shkup në vitin 2080 gjatë periudhës së verës pritet të jetë 7,5 gradë më e lartë se ajo aktuale në vitin 2024. Do të jetë më thatë, pasi lagështia pritet të ulet me 12.4 përqind.

Edhe dimrat do të jenë më të ngrohtë, ndaj parashikohet të rriten me 4.7 gradë në krahasim me ato aktual në atë periudhë të vitit. Supozohet se në kushte të tilla nuk mund të priten reshje bore, ndërsa si faktor shtesë tregohet se lagështia e ajrit në muajt e dimrit do të jetë më e ulët se ajo aktuale për 1.7 përqind.

Hartën interaktive mund ta shihni në këtë link “Future Urban Climates”.

Fitzpatrick thotë se si rezultat i ndryshimeve klimatike, qytetet në hemisferën veriore do të kenë një klimë të ngjashme në pesëdhjetë deri në gjashtëdhjetë vjet me atë që kanë tani qytetet në jug.

Kështu për shembull, supozohet se nën ndikimin e ngrohjes globale, banorët e Oslos në Norvegji do të duhet të përshtaten me motin sepse temperaturat atje do të jenë të ngjashme me ato në Kroaci sot. Vjena do të ketë një klimë si Firence apo Genova, Londra do të jetë e nxehtë si Bordeaux dhe Miami si Abu Arish në Arabinë Saudite.

E dhënë e brendshme është se në krijimin e hartës interaktive “Future Urban Climates” merr pjesë edhe Teofil Nakov nga Maqedoia, i cili pas përfundimit të studimeve për biokimi në Universitetin Shën Kirili dhe Metodi në Shkup niset për në SHBA, ku doktoroi në biologji në Universitetin e Austin, Teksas.

Për simulimin e hartës interaktive u mblodhën të dhëna nga më shumë se 40,000 qytete dhe mbi 5,000 rajone.

Kujtojmë se këto ditë, në Maqedoninë e Veriut, temperaturat maksimale kanë arriur deri në 43 gradë celsius.

Continue Reading

TË FUNDIT

Lajme10 hours ago

Gjashtë punëtorë nga Nepali e lënë punën pa paralajmërim, pronarët nga Maqedonia ankohen në polici

Dukuria e shtetasve të Nepalit të punësohen në Maqedoninë e Veriut, duket se po bëhet gjithnjë dhe më prezente. Edhe...

Lajme11 hours ago

A do të vazhdojë Fatmir Bytyqi të jetë pjesë e LSDM-së?

I ftuar në Daily Click në TV21 është Fatmir Bytyqi nga LSDM nga ku foli nëse do të mbetet pjesë...

Lajme11 hours ago

Dimra pa borë, vera deri në 50 gradë, si do të jetë klima në Maqedoni në vitin 2080?

Temperaturat e larta dhe nxehtësia që ndjejmë si pasojë e ndryshimeve klimatike nuk do të ulen. Dimrat në Maqedoni dhe...

Lajme11 hours ago

Vrasja e policit serb nga 33-vjeçari kosovar, reagon Aleksandër Vuçiq

Presidenti serb Aleksandër Vuçiq ka reaguar për ngjarjen e ndodhur në qytetin e Loznicës, ku sipas autoriteteve të Beogradit 33-vjeçari...

Lajme11 hours ago

LSDM: Të shtëna të reja në Çair, me VMRO-në rrugët janë bërë të pasigurta për qytetarët

LSDM sot ka reaguar në lidhje me plagosjen e një 31-vjeçarit mbrëmë më Çair të Shkupit. Nga atje thonë se...

Lajme11 hours ago

Përleshja me armë në Çair, policia jep detajet

Një tridhjetë e një vjeçar nga Shkupi (D. B.) është plagosur në shkëmbimin e zjarrit të mbrëmshëm në Çair të...

Lajme1 day ago

Paralajmëroi burgosjen e Vuçiqit nëse hyn në Kosovë pa leje, deklarohet Sveçla

Ministri i Brendshëm, Xhelal Sveçla ka folur për deklaratën e tij se nëse Vuçiq tenton të futet pa leje në...

Lajme1 day ago

Ngritet kallëzim penal ndaj 36-vjeçarit për tentim vrasje ndaj kryetarit të komunës së Haraçinës, Ridvan Ibraimit

MPB njofton se SPB Shkup ka zbardhur ngjarjen penale nga 01.04.2024 në fshatin Aracinovë, rajoni i Shkupit, kur u raportua...

Lajme1 day ago

5.601 persona kanë hequr dorë nga nënshtetësia e RMV-së në pesë vitet e fundit

Vende të ndryshme kanë rregulla të ndryshme për marrjen e shtetësisë. Disa lejojnë mbajtjen e dy ose tre pasaportave, e...

Lajme1 day ago

Qeveria ka emëruar disa drejtorë, ja emrat

Qeveria e Republikës së Maqedonisë së Veriut dje në seancën e gjashtë ka marrë disa vendime për emërimin e disa...

Trending